De pracht van idealen en de zwarte vlekken van de dood

 

Het is mei 1937 wanneer de werkeloze Amsterdammer Pit door de communistische partij wordt gerekruteerd om in de Spaanse burgeroorlog als fotograaf de wandaden van de franquisten en de heldendaden van de republikeinen vast te leggen. In Spanje kruist hij het pad van Johan Brouwer, die als journalist voor een rechtse krant juist de andere kant wil belichten. De werkelijkheid van de oorlog dwingt hen een keuze te maken: kunnen ze afzijdig blijven zonder hun idealen te verloochenen, of moeten ze de daad bij het woord voegen?

In deze met grote vaart geschreven roman vlecht Bassant de avonturen van de fictieve Pit in de geschiedenis van de Spaanse Burgeroorlog, met een hoofdrol voor Johan Brouwer, die voor de Tweede Wereldoorlog een bekende katholieke intellectueel was, ooit voor moord veroordeeld. Maar ook dichter-kapitein Jef Last, Pablo Picasso, Gerda Taro, Joris Ivens, La Pasionaria, John Fernhout, Robert Capa en Ernest Hemingway maken hun opwachting, in de loopgraven aan het front, op de Wereldtentoonstelling in Parijs, in de verhoorkamers van de Komintern, over de smalle bergpassen in de Pyreneeën.
 

​Het gaat hem om de menselijke kant van het conflict: de twijfel over de juiste keuze, de moeite om zelfstandig te blijven denken, de angst voor verraad aan de eigen idealen, de onontkoombare teleurstelling waar iedereen vroeg of laat mee te kampen kreeg.

 

 

 

 

 

 

De vlinder in de inktpot Spaanse burgeroorlog roman patrick bassant johan brouwer jef last hemingway picasso robert capa gerda taro